Supplementen, voeding en het hooggevoelige systeem

Supplementen, voeding en het hoog gevoelige systeem


Als je dit leest, is de kans groot dat je hoog sensitief bent. Of je kent iemand die dat is. Als hoog sensitief persoon weet je maar al te goed met welke unieke uitdagingen we te maken hebben. Met onze extra gevoelige zintuigen is het niet te ontkennen dat de fysiologische reacties die we ondergaan door overprikkeld te zijn, een grote impact hebben op ons lichaam.


Hier zijn de top 6 supplementen waar je niet zonder kan.


- B-complex.


https://www.strongerme.be/p/nu...


B-vitamines ondersteunen ons zenuwstelsel, hormonen en neurotransmitters. Het wordt aanbevolen om deze vitaminen als een complex aan te vullen, omdat ze de neiging hebben om in harmonie samen te werken. Ze kunnen energie geven, dus neem ze 's morgens in met voedsel.- Magnesium.


https://www.strongerme.be/p/yp...


Magnesium heeft een kalmerend effect op onze spieren en ons zenuwstelsel. Het helpt onze spieren te ontspannen en kan worden gebruikt om de spijsvertering te ondersteunen als constipatie een probleem is. Probeer eens een magnesiumolie-spray met lavendel voor het slapen gaan.- Visolie.


https://www.strongerme.be/p/nu...


Als je geen fan bent van vette vis of als je de aanbevolen hoeveelheid van 2-3 porties per week niet haalt, overweeg dan een visoliesupplement van goede kwaliteit uit een duurzame, zuivere en milieuvriendelijke bron. Visolie ondersteunt de gezondheid van onze hersenen, neurotransmitters en zenuwen.- Vitamine D.


https://www.strongerme.be/p/yp...


Ook bekend als de vitamine van de zon. Vitamine D-tekort komt in de EU veel voor vanwege onze noordelijke ligging. Het is onmogelijk om voldoende vitamine D uit voedsel alleen te halen. Ik zou aanraden een test te laten doen en dan aan te vullen met een orale spray of druppels. Vitamine D speelt een belangrijke rol in ons geestelijk welzijn en energieproductie..-Zink


https://www.strongerme.be/p/yp...


Dit spoormineraal speelt een rol bij bijna elke belangrijke ziekte, waaronder diabetes en kanker. Het speelt vooral een rol bij de bescherming en het herstel van DNA, maar is ook nodig voor de aanmaak van insuline, het antioxidantenzym superoxide dismutase, en om het immuunsysteem te stimuleren. Oesters zijn de hoogste voedingsbron van zink, en het wordt in hogere gehaltes gevonden in dieren en vis dan in planten.


- Rhodiola en ginseng zijn 'adaptagene' kruiden. Dit betekent dat ze het lichaam helpen beter om te gaan met stressvolle periodes. Ze ondersteunen de bijnieren, waar we onze stresshormonen produceren.Voeding


"Eet waar mogelijk natuurlijke, volle voedingsmiddelen.


Volwaardige voedingsmiddelen zijn bruine rijst, quinoa, linzen, bonen, noten, zaden en donkergroene bladgroenten. Deze voedingsmiddelen bevatten B-vitamines en magnesium. Mager vlees en vis bevatten B12. Deze vitaminen en mineralen ondersteunen ons zenuwstelsel en helpen ons om te gaan met de eisen van het leven. Wanneer we gestrest zijn, heeft ons lichaam nog meer B-vitamines nodig, omdat ze nodig zijn voor duizenden verschillende processen in het lichaam en gemakkelijk uitgeput raken.


Kook zoveel mogelijk zelf.

Zo heb je volledige controle over wat er in je eten zit: geen verborgen schadelijke stoffen of kunstmatige verrassingen. Het is misschien even vooruit plannen en wennen, maar je zult het snel onder de knie krijgen. Zet wat tijd in je agenda en kook in batches, vries porties in voor de komende week, of verdubbel gewoon de porties als je avondeten kookt en neem de volgende dag de helft mee naar je werk.


Zorg ervoor dat je bij elke maaltijd wat eiwitten eet.

Dit ondersteunt je bloedsuikerbalans en heeft een domino-effect op je energie, je concentratievermogen, je humeur en je trek. Voorbeelden hiervan zijn noten of chiazaadjes bij je ontbijt, linzen bij je soep of kip of vis bij je salade. Vergeet je tussendoortjes niet. Suikervrije notenboter op haverkoeken is een goed voorbeeld van een eiwitrijk tussendoortje.


Hou van je GUT (je maag en darmen).

Dit is je tweede brein. Het communiceert met je eigenlijke brein en om beide effectief te laten communiceren heeft je darm evenwichtige niveaus van 'goede' en 'slechte' bacteriën nodig, levende micro-organismen die je spijsvertering en immuunsysteem ondersteunen. Dit evenwicht raakt gemakkelijk uit balans door te veel alcohol, cafeïne, stress en antibiotica. We kunnen onze 'goede' bacteriën voeden door regelmatig gefermenteerd voedsel te eten, zoals rauwe zuurkool, kimchi en kefir (zelfgemaakt is het beste), biologische tofu, tempeh en gewone, natuurlijke yoghurt. We kunnen de 'slechte' bacteriën helpen verminderen door te koken met kruiden als oregano, kaneel, venkel en knoflook. Of supplementeer met digestive enzymes.HSP's lijken vaak problemen te hebben met hun spijsvertering, wat kan er gedaan worden om een gevoelig spijsverteringsstelsel te ondersteunen?

Als je zuivel verdraagt, eet dan gewone, natuurlijke, volvette yoghurt (liefst biologisch).


Verhoog de hoeveelheid prebiotica. Dit zijn plantaardige vezels die de groei van probiotica bevorderen. Probiotica zijn levende micro-organismen die in het voedsel zitten dat we eten en die je spijsverteringsstelsel en immuunsysteem gezond houden. 


Voorbeelden van prebiotica zijn uien, lente-ui, knoflook, prei en appel.

  • Experimenteer met het maken van je eigen gefermenteerde voeding, zoals zuurkool en waterkefir. Gefermenteerde voeding is rijk aan probiotica.
  • Eet meer ontstekingsremmende kruiden, zoals gember, kurkuma en kaneel.
  • Drink gemberthee of voeg het toe aan een groentesmoothie.
  • Voeg kurkuma toe aan curry's en smoothies. Kaneel is heerlijk om over pap of yoghurt te strooien of als thee te drinken.
  • Probeer mogelijke voedselintoleranties te identificeren en elimineer ze. Zoek indien mogelijk professionele hulp van een voedingstherapeut, zodat u precies weet wat u doet. Trigger-voedsel bevordert een ontstekingsreactie in het lichaam. Ontsteking heeft een negatief effect op je darmen.
  • Als je last hebt van diarree of constipatie, kunnen gemalen lijnzaadjes nuttig zijn. Eet dagelijks, beginnend met 1 theelepel en verhoog geleidelijk tot 1 eetlepel per dag. Strooi het over uw pap of over uw salade.
  • Vermijd cafeïne volledig. Het zet het lichaam op 'hoog alarm' en produceert stresshormonen. Dit heeft een negatief effect op uw zenuwstelsel. Stap over op kruidenthee, zoals gember, kaneel of kamille. Als je toch een energieboost wilt minus het 'stress-effect' probeer dan maca."

De darmen lijken een belangrijke rol te spelen in hoe we veel van onze gevoelens ervaren,

Onze hersenen bestaan bijvoorbeeld voor 60% uit vet, dus is het zinvol om onze hersenen met het juiste soort vet te voeden. Vetvrije diëten zijn niet noodzakelijk een gezonde keuze. Niet alle vetten zijn namelijk slecht. Het eten van rauwe noten, zaden en hun oliën en vette vis zoals wilde zalm, forel en makreel zijn essentieel voor onze gezondheid, net als avocado's en kokosnoot.


De bekleding van onze darmen gemakkelijk beschadigd door te veel stress, cafeïne, alcohol, geraffineerde voedingsmiddelen en verwerkte voedingsmiddelen. Na verloop van tijd wordt het darmslijmvlies meer doorlaatbaar, waardoor ontstekingen ontstaan en het risico op voedselintoleranties en spijsverteringsproblemen toeneemt. Dit wordt darmdysbiose genoemd. Om onze darm-hersenas te ondersteunen, moeten we beter zorgen voor ons spijsverteringsstelsel


conclusie

"Het voedsel dat we eten heeft een enorme invloed op hoe we ons voelen. De juiste balans vinden is zo belangrijk. Er is een grote verscheidenheid aan kalmerende en voedende voedingsmiddelen voor ons beschikbaar, en mensen helpen om aan te sluiten bij wat de natuur ons biedt is zeer de moeite waard.


Het spijsverteringsstelsel is gevoelig voor onze emoties, en daarom is een zachte, geplande aanpak essentieel. Het alleen doen kan leiden tot frustratie en verwarring.


Volg het gezonde spijsverteringsadvies hierboven, kook met alkaliserende, plantaardige voeding en verminder je inname van suiker en zure voedingsmiddelen en dranken."